Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

Online cursus voor gevorderden

Fotografie 2
Creatief met licht

17 lessen, 19 uur video

De lessen zijn boeiend, leerrijk en to-the-point.*

Ontwikkeld en gepresenteerd door fotograaf en auteur met meer dan 30 jaar onderwijservaring. Videolessen in 4K UHD kwaliteit. Gebruiksvriendelijke en professionele leeromgeving met extra leermateriaal, oefeningen, quizzen en opdrachten.
* Volgens onze cursisten!

Met of zonder opdrachten & begeleiding

De online cursus Fotografie 2 volg je op eigen tempo, waar en wanneer je wenst. De lessen kan je bekijken op computer, tablet, smart-tv of smartphone. Je kan opteren voor een cursus zonder of met opdrachten, advies en begeleiding.

Fotografie 2: Creatief met licht

Verbreed jouw fotografische kennis met o.a. deze onderwerpen: alles over objectieven, werken met weinig licht, voedingsfotografie, HDR, macro, landschapsfotografie en meer!

Verbreed jouw fotografische kennis op eigen tempo via deze uitgebreide online cursus. In de videolessen komen bijzondere objectieven (prime, macro, ultrabreedhoek, fisheye, spiegeltele, tiltshift) en hun toepassingen aan bod. Zo leer je creatieve foto’s met een bijzonder ‘bokeh’ maken en verneem je hoe je opnames maakt voor de perfecte panoramafoto. Ook in weinig licht of in tegenlicht kunnen mooie foto's gemaakt worden. Je leert foto’s maken van personen binnen of ‘s nachts, stillevens fotograferen in een donker museum, pleinen en gebouwen vastleggen tijdens het ‘blauwe uurtje’ en zelfs sterrenhemels en sterrensporen vastleggen in één of meerdere opnames. Verder leer je hoe je bijzondere landschapsfoto’s kan maken met de hulp van fotografische filters zoals polarisatiefilters, grijsfilters en infrarooddoorlaatfilters. Macrofotografie en HDR komt ook uitgebreid aan bod. Tenslotte zijn er ook lessen over het werken met flitslicht. Voor deze lessenreeks is een spiegelreflexcamera of een compacte systeemcamera aanbevolen. Ook een statief is nuttig.
Online cursus Fotografie 2: Creatief met licht Geschikt voor elk type camera Beschikbaar op smartphone Handboek bij de cursus beschikbaar Verbreed jouw fotografische kennis met o.a. deze onderwerpen: alles over objectieven, werken met weinig licht, voedingsfotografie, HDR, macro, landschapsfotografie en meer!

Wat leer je in de cursus Fotografie 2?

Inhoud lessen

Les 1: Camera-onderdelen: de sensors. Praktijk: sensorreiniging.
Image

Een digitale spiegelreflexcamera heeft niet één maar meerdere sensors. In deze les bekijken we de details over de autofocussensor, de lichtsensor en de beeldsensor.

Een stofje of oliedruppel op de sensor? Na deze les weet je perfect hoe je zelf de sensor kan reinigen.

Les 2: Objectieven - deel 1: Algemene eigenschappen en standaard prime-objectief.
Image

Deze les start met de vraag of je wel een objectief, lens of glas nodig hebt om een foto te kunnen maken.

Daarna krijg je informatie over de algemene eigenschappen van objectieven.

Verder in deze les maak je vooral kennis met het standaard prime-objectief. Wat maakt dit objectief zo bijzonder en wat zijn de typische toepassingen? Je krijgt tenslotte ook enkele tips bij de aankoop van zo'n prime-objectief.

Les 3: Creatief met bokeh.
Image

Met een prime-objectief, zoals een 50mm 1:1.8 en lichtpuntjes kan je proberen om een illusie met bokeh te fotograferen. Met wat creativiteit kan je het bokeh zelfs een bijzondere vorm geven.

Ook zonder prime-objectief lukt dit effect, al zal het misschien iets minder spectaculair zijn. Het is zeker het proberen waard.

Les 4: Objectieven - deel 2: Ultrabreedhoek en Fisheye. Toepassing: panoramafotografie.
Image

Voor interieur- en panoramafoto's zijn ultrabreedhoek- en fisheye-objectieven bijzonder nuttig.

Fisheye-objectieven vertekenen lijnen in sterke mate. Met Adobe Lightroom Classic kan je die vervorming gedeeltelijk of volledig wegwerken zodat alle kromme lijnen terug recht worden.

Via Lightroom of andere software proberen we brede of hoge panoramafoto's met een beperkt aantal opnames samen te voegen.

Les 5: Objectieven - deel 3: Bijzondere objectieven. Toepassing: tilteffect simuleren.
Image

We hebben al gewerkt met prime-objectieven en met ultrabreedhoek- en fisheye-objectieven. Maar er zijn nog enkele objectieven die voor bijzondere effecten in foto's kunnen zorgen. In deze les komen de volgende objectieven aan bod:

  • Het macro-objectief
  • De spiegeltele
  • Het tilt-shiftobjectief

We bekijken de typische toepassingen van deze objectieven, maar ook de goedkopere alternatieven komen aan bod.

Les 6: Fotograferen in weinig licht
Image

Een camera heeft licht nodig, maar ook met weinig licht, zoals binnen, 's nachts of 's avonds, kan je mooie en interessante portretfoto's maken, zonder flitslicht te moeten gebruiken. Voor portretfotografie bij weinig licht is een lichtsterk prime-objectief nuttig.

In een museum mag je geen statief gebruiken en ook flitslicht is vaak niet toegelaten. Hoe je zelfs dan, in zeer weinig licht, toch een scherpe foto kan maken van een stilleven, zonder veel beeldruis, verneem je eveneens in deze les.

Voor straten en pleinen 's nachts is een statief nuttig of zelfs noodzakelijk. Maar vooral fotograferen op het juiste moment, bijvoorbeeld tijdens het 'blauwe uurtje', is bij nachtfotografie cruciaal.

Les 7: Sterrenhemel en sterrensporen
Image

In deze videoles worden alle opties besproken om een mooie sterrenhemel, eventueel met sterrensporen, te fotograferen.

Een sterrenhemel maak je in één opname met een sluitertijd ingesteld volgens de '500-regel'.

Sterrensporen kunnen in één opname gemaakt worden, maar met meerdere opnames is het resultaat beter en indrukwekkender. De opnames kan je samenvoegen met Photoshop of met een gratis programma.

Les 8: HDR deel 1: Opnames maken
Image

In zeer contrastrijke omstandigheden, zoals in tegenlicht, slaagt de camera er niet in om alle helderheden vast te leggen. Het dynamisch bereik van de camera is te beperkt. Door meerdere opnames te maken en die achteraf samen te voegen tot een foto met een hoog dynamisch bereik of HDR, krijgen we een mogelijkheid om dit probleem op te vangen. 

We bekijken tijdens deze les meerdere methodes om een reeks opnames te maken die tot een perfect eindresultaat zullen leiden. Er zijn technieken met en zonder camera-accessoires.

Les 9: HDR deel 2: Opnames samenvoegen
Image

In deze les zie je drie programma's voor HDR aan het werk: Lightroom ClassicHDR Efex Pro 2 uit de Google Nik collection en Skylum Aurora HDR. Die laatste twee programma's zijn niet meer gloednieuw, maar ze kunnen zeer mooie resultaten opleveren en vooral, ze zijn volledig gratis te downloaden.

Les 10: Voedingsfotografie
Image

Verneem hoe  je  simpelweg met binnenvallend daglicht een gerecht op een mooie, professionele manier kan fotograferen. Behalve een camera, een wit blad papier en eventueel een statief heb je geen flitsers of andere dure accessoires nodig om voedingsfoto's te maken die niet zouden misstaan in een kookboek!

Les 11: Close-up en macro
Image

Naast een macro-objectief kan je ook met goedkope accessoires close-up- en macrofoto's maken. In deze les worden ze uitvoerig gedemonstreerd en ontdek je de voor- en nadelen en het gebruiksgemak van elk item. Deze accessoires komen aan bod:

  • Close-up lens met +10 dioptriewaarde
  • Macro tussenringen in combinatie met een prime-objectief
  • Omkeerring in combinatie met een oud objectief
  • Koppelring in combinatie met twee moderne objectieven

Les 12: Filters: polarisatiefilter en grijsfilter
Image

Op een zonnige dag met veel licht zijn zowel de polarisatiefilter als de grijsfilter interessante filters voor creatieve landschapsfotografie.

De polarisatiefilter is een zeer veelzijdige filter die luchten contrastrijker en kleuren meer verzadigd kan maken. Door het verminderen van warmtenevels kan het ook contrastrijke en meer scherper ogende foto's opleveren.

Een sterke grijsfilter, zoals een ND1000-filter, kan wolken doen bewegen, water vervlakken en... toeristen laten vervagen. Al deze effecten komen in de videoles aan bod.

Les 13: Filters: infraroodfoto's en sterfilter
Image

Ook in deze les komen filters aan bod die je niet of moeilijk perfect kan simuleren met fotobewerkingsprogramma's.

De infrarooddoorlaatfilter is de moeilijkste filter om mee te fotograferen, omwille van de erg lange sluitertijden. Bij sommige camera's wordt fotograferen met deze filter zelfs bijna onmogelijk. Daarom kijken we eerst hoe je kan controleren of jouw camera geschikt is voor infraroodfotografie

Een sterfilter is vandaag minder populair dan in de jaren 80 van de vorige eeuw. Toch kan je er letterlijk schitterende foto's mee maken. 

De laatste filter in het rijtje, de nachtfilter, kan er voor zorgen dat er minder lichtvervuiling zichtbaar is op nachtfoto's. Deze filter kan interessant zijn voor wie graag sterrenhemels en sterrensporen fotografeert.

Les 14: De interne flitser
Image

Werken met flitslicht is niet zo eenvoudig. Je ziet het effect van het licht immers pas na de opname. In deze les leer je, in vier duidelijke stappen, hoe je betere foto's kan maken met de interne flitser van de camera. Die kennis kan je toepassen voor het maken van een avond- of nachtportretfoto met de interne flitser.

Les 15: De opzetflitser
Image

De interne flitser heb je altijd ter beschikking, maar die is weinig krachtig en kan je niet naar het plafond richten voor een mooiere indirecte belichting.

De opzetflitser is krachtiger en bij de meeste modellen kan je de kop naar alle richtingen kantelen zodat je via een muur of plafond kan flitsen. We bekijken eerst de eigenschappen van een goede opzetflitser en gaan vervolgens het lijstje 'beter flitsen' van de vorige les opnieuw toepassen.

Les 16: Creatieve flitstechnieken
Image

Met de interne flitser of opzetflitser kan je op elk moment het nodige licht laten schijnen op jouw onderwerp. Hoewel de sluitertijd weinig rol speelt bij flitsfotografie, zal je toch niet met om het even welke sluitertijd een foto met flitslicht kunnen maken. De les start dan ook met het begrip flitssynchronisatietijd, de kortste sluitertijd waarbij je nog wel kan flitsen.

Daarna slaan we een creatieve weg in. Deze vier bijzondere flitstechnieken komen aan bod voor o.a. creatieve portretfotografie:

  • Flitsen met een lange sluitertijd: flitsfunctie Slow of Rear (flitsen bij het eerste of tweede gordijn).
  • Flitsen met een te korte sluitertijd: plaats de persoon letterlijk in de schijnwerpers.
  • Flitsen met korte sluitertijden: maak professionele portretfoto's in zonnig daglicht met een externe flitser in de mode hogesnelheidssynchronisatie (high speed sync).
  • Stroboscopisch flitsen: toon momenten in een bewegend onderwerp via meerdere flitsen in één opname.

Les 17: Draadloos flitsen
Image

In deze laatste, maar zeer uitgebreide les, komen alle mogelijkheden aan bod om een opzetflitser draadloos te laten flitsen via optische signalen:

  1. Via commando's uitgezonden door de interne flitser van de camera.
  2. Via een opzetflitser met masterfunctie. 
  3. Via een infraroodtransmitter op de camera.
  4. Via een simpele lichtflits en een synchromaat.

Elk van deze mogelijkheden zal ook gedemonstreerd worden, met aandacht voor zowel portret- als productfotografie.

Deze les is belangrijk voor wie na deze cursus ook de vervolgcursus 'Digitale fotografie 3: speciale technieken en studiofotografie' wil volgen.

Wat mag je nog meer verwachten?

Een unieke leerervaring

Professioneel opgenomen videolessen

De cursus bestaat uit 17 uitgebreide, professioneel opgenomen videolessen in zeer hoge beeldkwaliteit (4K UltraHD) waarin de docent op een duidelijke en gestructureerde manier uitleg geeft. Het grote voordeel van videolessen is dat je op elk moment kan pauzeren of delen kan herbekijken. De video's kan je schermvullend bekijken op pc, laptop, tablet of smartphone. De videokwaliteit past zich automatisch aan de beschikbare internetverbinding aan zodat je zonder hapering of onderbreking kan kijken.

  • Maar liefst 19 uur aan videolessen in 4K UltraHD kwaliteit

Bekijk een fragment

Innovatieve en gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving

De online lessen worden aangeboden via een zelf ontwikkelde, innovatieve en zeer gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving die je kan bekijken op computer, tablet of smartphone. De videolessen worden aangevuld met extra lesmateriaal zoals een fotogalerij, een quiz, een simulatie, extra video’s of oefeningen die je vrijblijvend kan uitproberen.

Praktijk via relevante en leuke foto-opdrachten

In de leeromgeving zal je ook de foto-opdrachten duidelijk en uitvoerig beschreven zien staan. De opdrachten maak je eveneens op je eigen tempo, maar binnen de 6 maanden na de start van de cursus. Na het indienen, krijg je feedback en verneem je wat er goed is en waar er nog ruimte voor verbetering mogelijk is. Je krijgt ook een score bij elke opdracht: van 1 tot maximum 5 sterren. Op elk moment kan je jouw tussentijds resultaat opvolgen en wanneer alle opdrachten uitgevoerd en beoordeeld werden, dan zie je meteen jouw eindresultaat op jouw certificaat van deelname.

Opdrachten zijn niet voorzien in de formule 'Basis'.

Hulp en advies mogelijk

Zit je met een vraag of heb je advies nodig, dan kan je die steeds via de leeromgeving doorgeven. Op werkdagen mag je binnen de 48 uur een uitgebreid antwoord van de docent verwachten. Er is geen limiet op het aantal vragen dat je via de leeromgeving mag stellen. Deze persoonlijke begeleiding, door een gediplomeerde vakleraar, onderscheidt onze online cursus van vele andere online cursussen fotografie!

Berichten zijn niet beschikbaar in de formule 'Basis'.

Wat kost de cursus Fotografie 2: Creatief met licht?

Formules

Basis

€69
Inbegrepen:
  • 17 uitgebreide lessen
  • 19 uur videolessen in 4K UHD kwaliteit
  • Oefeningen, quizzen en ander lesmateriaal
  • Minstens 1 jaar lang toegang
  •  
  •  
  •  

Standaard

€99
Inbegrepen:
  • 17 uitgebreide lessen
  • 19 uur videolessen in 4K UHD kwaliteit
  • Oefeningen, quizzen en ander lesmateriaal
  • 11 foto-opdrachten met uitgebreide feedback
  • Advies en hulp van de docent
  • Minstens 1 jaar lang toegang
  •  

7 dagen
geld-terug-garantie!

We zijn er zo zeker van dat de cursus zal bevallen dat we een 100% geld-terug-garantie bieden.

Als je om welke reden dan ook niet tevreden bent met de gekozen cursus, neem dan gewoon contact met ons op binnen de eerste 7 dagen na de registratie van de cursus en we zullen je een volledige terugbetaling geven.

Wat zeggen onze cursisten?

Reviews en ervaringen

Moeilijkheidsgraad van lessen en opdrachten vind ik door de uitleg en dergelijke heel doenbaar. Heb vroeger andere cursus gevolgd en had het gevoel dat ik bitter weinig had geleerd. Met de uitleg die we nu krijgen, de spiekbriefjes en de video's, ben ik super tevreden en van eerste les al veel geleerd. Een aanrader voor iedereen!

Cursist 'Fotografie 2'

Wij hebben een zeer goede lesgever, dankzij Joan heb ik veel geleerd, hij heeft een uniek vermogen om het materiaal op een beste en gemakkelijker manier te presenteren. Zeer interessante opdrachten. Heel erg bedankt voor de cursus. Ik leer met plezier.

Cursist 'Fotografie 2'

Ben zeer tevreden over de cursus, goed uitgelegd. Is natuurlijk anders dan gewoon in de les cursus volgen.

Cursist 'Fotografie 2'

Eigenlijk zeer tevreden, maar toch soms een beetje technischer - natuurlijk heel degelijk en ook voor meer gevorderden. De filmpjes zijn heel duidelijk, in vlotte taal uitgelegd, je kan deze herbekijken, ...

Cursist 'Fotografie 2'

Geweldig goede cursus, ik deed niet mee aan de opdrachten enz vermits mij alleen het bijleren intesseerde, en ik heb echt bijgeleerd waarvoor dank.

Cursist 'Fotografie 2'

De lessen zijn boeiend, leerrijk en to-the-point. Theorie wordt heel bevattelijk uitgelegd. De spiekbriefjes voor de opdrachten zijn superhandig en zullen ook in de toekomst nog goed van pas komen!

Cursist 'Fotografie 2'