Online cursus voor beginners

Fotografie 1
Basistechnieken

17 lessen, 7.5 uur video

Online cursus voor beginners

Fotografie 1
Basistechnieken

17 lessen, 7.5 uur video

Online cursus voor beginners

Fotografie 1
Basistechnieken

17 lessen, 7.5 uur video

Online cursus voor beginners

Fotografie 1
Basistechnieken

17 lessen, 7.5 uur video

Online cursus voor beginners

Fotografie 1
Basistechnieken

17 lessen, 7.5 uur video

Online cursus voor beginners

Fotografie 1
Basistechnieken

17 lessen, 7.5 uur video

Online cursus voor beginners

Fotografie 1
Basistechnieken

17 lessen, 7.5 uur video

Online cursus voor beginners

Fotografie 1
Basistechnieken

17 lessen, 7.5 uur video

Online cursus voor beginners

Fotografie 1
Basistechnieken

17 lessen, 7.5 uur video

Online cursus voor beginners

Fotografie 1
Basistechnieken

17 lessen, 7.5 uur video

De meest kwalitatieve cursus fotografie*

Ontwikkeld en gepresenteerd door fotograaf en auteur met meer dan 30 jaar onderwijservaring. Videolessen in 4K UHD kwaliteit. Gebruiksvriendelijke en professionele leeromgeving met extra leermateriaal, oefeningen, quizzen en opdrachten.
* Volgens onze cursisten!

Met of zonder opdrachten & begeleiding

De online cursus Fotografie 1 volg je op eigen tempo, waar en wanneer je wenst. De lessen kan je bekijken op computer, tablet, smart-tv of smartphone. Je kan opteren voor een cursus zonder of met opdrachten, advies en begeleiding.

Fotografie 1: Basistechnieken

Basiskennis fotografie, leren werken met een digitale camera en mooie foto's maken!

Met deze uitgebreide en boeiende online cursus kan je op eigen tempo een uitstekende basiskennis fotografie verwerven. Je leert onder meer hoe je de belichting en de kleuren regelt en hoe de perfecte scherpte en scherptediepte ontstaan. Daarnaast is er ook ruim aandacht voor compositie en krijg je veel tips voor het fotograferen van personen, huisdieren, landschappen, voeding en producten. Dit is de perfecte cursus voor de beginnende fotograaf, met een compactcamera, compacte systeemcamera of spiegelreflexcamera.
Online cursus Fotografie 1: Basistechnieken Geschikt voor elk type camera Beschikbaar op smartphone Handboek bij de cursus beschikbaar Basiskennis fotografie, leren werken met een digitale camera en mooie foto's maken!

Wat leer je in de cursus Fotografie 1?

Inhoud lessen

Les 1: Licht, kleur en scherpte
Image

Kennis over licht is voor een fotograaf heel belangrijk. In deze eerste les kom je te weten hoe een camera lichtstralen verwerkt tot een herkenbaar beeld en dat op ongeveer dezelfde manier als onze ogen. Dankzij een lens in ons oog en in de camera kunnen we scherpe beelden zien en fotograferen. We bekijken hoe de lens dat voor elkaar krijgt.

Kleurenfotografie is niet zo eenvoudig gebleken. In de videoles kom je te weten wat kleuren precies zijn en hoe wij kleuren kunnen zien en hoe een camera kleuren kan vastleggen.

Een goede foto is correct belicht, heeft de juiste kleuren en toont het onderwerp scherp. Voor dat laatste zijn lenzen nodig, in onze ogen en in de camera. We bespreken tenslotte ook het begrip scherptediepte.

Les 2: Het objectief
Image

Met één lens kan je slechts op één enkele afstand scherpstellen. Om te kunnen scherpstellen dichtbij én veraf is een optisch systeem met meerdere lenzen nodig: dat is het objectief. In deze les bekijken we de belangrijkste eigenschappen én creatieve mogelijkheden van een zoomobjectief. 

Objectieven zijn niet perfect. We moeten dan ook rekening houden met veel voorkomende lensfouten. Je kan zelf testfoto's maken om deze lensfouten aan het licht te brengen. Verder krijg je tips om deze fouten al bij de opname te verminderen. 

Les 3: Digitale camera's
Image

De keuze aan digitale camera’s is enorm. Er zijn compactcamera’s, compacte systeemcamera’s, spiegelreflexcamera’s, actiecamera’s, alziende 360° camera’s en zelfs vliegende camera’s, de drones… In de videoles worden enkele gewone en enkele bijzondere cameramodellen getoond en hun sterke en minder sterke punten besproken.

Les 4: Sensor, geheugenkaart en programma's
Image

In deze les kijken we binnenin de digitale camera. De belangrijkste onderdelen: de sensor,  het geheugenkaartje en de programmastanden worden besproken. Neem ook de handleiding van jouw fototoestel erbij voor de technische specificaties. 

Les 5: Bestandsformaten en lichtmeting
Image

Alle digitale camera's maken foto's in JPG-formaat. Alle compacte systeemcamera's en uiteraard alle spiegelreflexcamera's bieden daarnaast ook een Raw-bestandsformaat aan. Deze les start dan ook met Lightroom Classic of Photoshop waar we samen de bewerkingsmogelijkheden van het bestandsformaat Raw ontdekken.
Daarna bespreken we de  lichtmeetmethodes van de camera:

  • é matrixmeting (T meervlaksmeting),
  • b spotmeting en
  • V deelmeting en/of ` centrumgerichtmeting.

Wanneer kies je welke methode?
Praktijk: foto's maken met de twee uiterste lichtmeetmethodes.

Les 6: Autofocus
Image

Moderne digitale camera’s zijn voorzien om snel en heel precies automatisch scherp te stellen. In deze les bekijken we welke autofocusopties er nuttig zijn bij het fotograferen van landschappen, portretten en stillevens en welke bij sport en snelle bewegingen.

Bij sommige onderwerpen of situaties heeft de autofocus van de camera het moeilijk. Gelukkig kan je met de meeste objectieven ook gemakkelijk en snel handmatig scherpstellen.

Les 7: Transportmode
Image

Landschapsfotografen nemen de tijd om één mooie opname te maken. Sportfotografen en paparazzi hebben soms maar enkele seconden tijd om een foto te maken. Een snelle continue opname (¤) is dan nuttig. Die kan je kiezen onder Transportmode of Ontspanstand.

Verder in deze les bekijken we ook de opties om de camera op afstand te bedienen via f zelfontspanner, infrarood, bluetooth of WiFi.

Les 8: Compositie deel 1: personen en huisdieren
Image

In deze les krijg je een aantal basistips voor het fotograferen van personen en huisdieren. Hoe plaats ik een persoon het best in beeld en welk licht levert meer flatterende foto's op? Je leert ook het effect van het camerastandpunt in te schatten bij het fotograferen van personen. 

Les 9: Compositie deel 2: landschappen en gulden snede
Image

In de tweede les rond het thema Compositie, krijg je vooral tips voor het fotograferen van steden en landschappen.

Verder krijg je nog enkele algemene compositietips. Vooral het principe van de 'gulden snede' is een interessant uitgangspunt voor mooie en evenwichtige composities in je foto's. Wanneer je de tips uit deze les volgt, dan is de kans groot dat jouw volgende vakantiefoto’s op meer bewondering mogen rekenen.

Les 10: Diafragma
Image

Van bij de eerste les in deze basiscursus fotografie, hebben we het over het i diafragma gehad. Het regelde de hoeveelheid binnenvallend licht in het objectief en het had ook een invloed op de scherptediepte. Maar er valt nog veel meer te vertellen over het diafragma.

In deze les leer je wat f-stops en diafragmawaarden zijn en hoe je jouw digitale camera instelt om minder of meer scherptediepte te krijgen. En met de juiste diafragmawaarde kan je ook sterretjes zien in je foto's...

Les 11: Sluitertijden
Image

Naast het diafragma speelt de belichtingstijd of sluitertijd een cruciale rol voor de belichting van een foto.

De sluitertijd levert ook een creatief effect op: het bepaalt de hoeveelheid beweging in een foto.

Bewegingsonscherpte in een foto is niet altijd ongewenst. Hoe dat zit, kom je ook in deze videoles te weten.

Les 12: Bulb en ISO
Image

Deze videoles start met de bespreking van de O-stand voor het kiezen van lange of niet voorspelbare sluitertijden zoals bij het fotograferen van vuurwerk of bliksemschichten.

Diafragma en sluitertijden zijn de belangrijkste belichtingsparameters bij het maken van een foto. Maar er is ook nog een derde belichtingsparameter: de lichtgevoeligheid of ISO-waarde. Wanneer zet je deze op automatisch (Î) en wanneer kies je die toch beter zelf?

Les 13: Belichtingscorrecties
Image

In de voorbije lessen hebben we de belichtingsparameters uitgebreid besproken: je weet nu alles over het diafragma, de sluitertijd  en de lichtgevoeligheid.

Dit betekent dat je vanaf nu de perfect belichte foto kan maken. Of toch niet? Helaas: in de programmastanden Auto, P, A en S of Av en Tv, maakt de camera kleine of grote belichtingsfouten. Hoe dat zit en hoe je alsnog de perfecte belichting krijgt, via de optie belichtingscorrectie (Ø) en het histogram,... dat kom je in deze les te weten!

Les 14: Kleur
Image

Naast een goede belichting zijn ook de juiste of de gewenste kleuren belangrijk voor een mooie foto. Om de perfecte kleuren te kunnen vastleggen is wat technische kennis nodig. Vooral de begrippen kleurtemperatuur ({) en witbalans zijn hierbij belangrijk.

De witbalans bepaalt hoe de camera de kleuren moet bijsturen tijdens de opname. Enkel de juiste witbalans levert de juiste kleuren op. Voor productfoto's, waar kleuren belangrijk zijn, wordt de witbalans handmatig (Å) ingesteld, een procedure dat enige oefening vraagt. Voor sfeervolle foto's kan een fout ingestelde witbalans toch mooiere foto's opleveren!

Les 15: Beeldstijlen en rode ogen
Image

In de vorige lessen leerde je de begrippen kleurtemperatuur en witbalans kennen. Deze zijn belangrijk om de correcte kleuren te krijgen. Voor sommige onderwerpen, zoals bloemen en planten bijvoorbeeld, mogen de kleuren iets sterker zijn en de scherpte mag ook wat meer zijn bij landschappen dan bij portretten. Dat soort subtiele aanpassingen kan je doorvoeren via de Beeldstijlen (Z) of Picture Control. 

Fotografeer je een persoon met de interne flitser van een kleine camera, dan is er kans op rode ogen. Wat is de oorzaak van dit fenomeen en hoe kan je het vermijden?

Les 16: Scherpte
Image

In de voorbije lessen hadden we het regelmatig over scherpte en scherptediepte. Wat scherpte betreft, wordt in deze les een stappenplan opgesteld waarmee je de scherpst mogelijke foto kan maken.

Voor de allerscherpste foto is een degelijk statief nodig. Je krijgt tips en advies bij de aankoop van zo'n statief of van een monopod.

Les 17: Scherptediepte
Image

Over scherptediepte weet je intussen al één en ander. Maar het is zeker een goed idee om nog eens de drie parameters die het beïnvloeden, op te sommen:

  • De diafragmawaarde
  • De werkelijke brandpuntsafstand
  • De scherpstelafstand

Zo weet je hoe je foto’s maakt met een minimum of een maximum aan scherptediepte.

Neem ook je smartphone bij de hand, want we bekijken een handig app om de ideale scherptediepte te berekenen.

Wat mag je nog meer verwachten?

Een unieke leerervaring

Professioneel opgenomen videolessen

De cursus bestaat uit 17 uitgebreide, professioneel opgenomen videolessen in zeer hoge beeldkwaliteit (4K UltraHD) waarin de docent op een duidelijke en gestructureerde manier uitleg geeft. Het grote voordeel van videolessen is dat je op elk moment kan pauzeren of delen kan herbekijken. De video's kan je schermvullend bekijken op pc, laptop, tablet of smartphone. De videokwaliteit past zich automatisch aan de beschikbare internetverbinding aan zodat je zonder hapering of onderbreking kan kijken.

  • Meer dan 7.5 uur aan videolessen in 4K UltraHD kwaliteit
  • Bekijk een fragment

    Innovatieve en gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving

    De online lessen worden aangeboden via een zelf ontwikkelde, innovatieve en zeer gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving die je kan bekijken op computer, tablet of smartphone. De videolessen worden aangevuld met extra lesmateriaal zoals een fotogalerij, een quiz, een simulatie, extra video’s of oefeningen die je vrijblijvend kan uitproberen.

    Praktijk via relevante en leuke foto-opdrachten

    In de leeromgeving zal je ook de foto-opdrachten duidelijk en uitvoerig beschreven zien staan. De opdrachten maak je eveneens op je eigen tempo, maar binnen de 6 maanden na de start van de cursus. Na het indienen, krijg je feedback en verneem je wat er goed is en waar er nog ruimte voor verbetering mogelijk is. Je krijgt ook een score bij elke opdracht: van 1 tot maximum 5 sterren. Op elk moment kan je jouw tussentijds resultaat opvolgen en wanneer alle opdrachten uitgevoerd en beoordeeld werden, dan zie je meteen jouw eindresultaat op jouw certificaat van deelname.

    Opdrachten zijn niet voorzien in de formule 'Basis'.

    Hulp en advies mogelijk

    Zit je met een vraag of heb je advies nodig, dan kan je die steeds via de leeromgeving doorgeven. Op werkdagen mag je binnen de 48 uur een uitgebreid antwoord van de docent verwachten. Er is geen limiet op het aantal vragen dat je via de leeromgeving mag stellen. Deze persoonlijke begeleiding, door een gediplomeerde vakleraar, onderscheidt onze online cursus van vele andere online cursussen fotografie!

    Berichten zijn niet beschikbaar in de formule 'Basis'.

    Wat kost de cursus Fotografie 1: Basistechnieken?

    Formules

    Basis

    €69
    Inbegrepen:
    • 17 uitgebreide lessen
    • 7.5 uur videolessen in 4K UHD kwaliteit
    • Oefeningen, quizzen en ander lesmateriaal
    • Minstens 1 jaar lang toegang
    •  
    •  
    •  

    Standaard

    €99
    Inbegrepen:
    • 17 uitgebreide lessen
    • 7.5 uur videolessen in 4K UHD kwaliteit
    • Oefeningen, quizzen en ander lesmateriaal
    • 12 foto-opdrachten met uitgebreide feedback
    • Advies en hulp van de docent
    • Minstens 1 jaar lang toegang
    •  

    7 dagen
    geld-terug-garantie!

    We zijn er zo zeker van dat de cursus zal bevallen dat we een 100% geld-terug-garantie bieden.

    Als je om welke reden dan ook niet tevreden bent met de gekozen cursus, neem dan gewoon contact met ons op binnen de eerste 7 dagen na de registratie van de cursus en we zullen je een volledige terugbetaling geven.

    Wat zeggen onze cursisten?

    Reviews en ervaringen

    Jullie cursussen zijn echt de meest kwalitatieve dat ik ooit had. Geen poespas, geen eindeloze herhalingen, to the point, veel informatie op een korte periode,... Een cursus die je doet groeien in fotografie.

    Evelyn H. Cursiste 'Fotografie 1'

    Super reeks! Ondertussen zit ik aan video 5. Ik ga eerst de hele reeks bekijken en begin dan terug opnieuw, mét uitvoering van de opdrachten.

    An W. Cursiste 'Fotografie 1'

    De lessen zijn niet alleen zeer begrijpelijk maar ook op een ontspannende manier uitgelegd. Daarnaast zijn ze ook actueel wat de nieuwste techniek betreft. Maar ook de tijd van de filmrolletjes wordt niet vergeten. Gelukkig geen hoogdravende taal.

    Barend D. Cursist 'Fotografie 1'

    Goede duidelijke video’s om beter te kunnen fotografen met je digitale camera.

    Peter-Paul L. Cursist 'Fotografie 1'

    De fotografie wordt op een verstaanbare en interessante manier uitgelegd. Heel knap gemaakt !

    Vincent W. Cursist 'Fotografie 1'