afleveringen

Aflevering 13
Belichtingscorrecties

Aflevering 13: Belichtingscorrecties

In de voorbije afleveringen hebben we de belichtingsparameters uitgebreid besproken: je weet nu alles over het diafragma, de sluitertijd en de lichtgevoeligheid. Dit betekent dat je vanaf nu de perfect belichte foto kan maken. Of toch niet? Helaas: in de programmastanden Auto, P, A en S of Av en Tv, maakt de camera kleine of grote belichtingsfouten. Hoe dat zit kom je in deze aflevering te weten.

Aflevering 14
Kleur

Aflevering 14: Kleur

Naast een goede belichting zijn ook de juiste of de gewenste kleuren belangrijk voor een mooie foto. Om de perfecte kleuren te kunnen vastleggen is wat technische kennis nodig. Vooral de begrippen kleurtemperatuur en witbalans zijn hierbij belangrijk.

Aflevering 15
Beeldstijlen en rode ogen

Aflevering 15: Beeldstijlen en rode ogen

In de vorige aflevering leerde je de begrippen kleurtemperatuur en witbalans kennen. Deze zijn belangrijk om de correcte kleuren te krijgen. Voor sommige onderwerpen, zoals bloemen en planten bijvoorbeeld, mogen de kleuren iets sterker zijn en de scherpte mag ook wat meer zijn bij landschappen dan bij portretten. Dat soort subtiele aanpassingen kan je doorvoeren via de Beeldstijlen.

Digitale Fotografie 1

De eerste reeks van 17 afleveringen over fotografie zijn gebaseerd op de thema's uit het handboek 'Digitale fotografie 1: Basistechnieken' van auteur Joan Staels.

Bekijk het boek
Het Adobe Lightroom Classic handboekNIEUW

Het Adobe Lightroom Classic handboek

Van dezelfde auteur is dit boek zonet verschenen. Je leert alles over het beheren en bewerken van je foto's met het meest populaire fotobewerkingsprogramma.

Bekijk het boek

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken en blijf op de hoogte van nieuwe afleveringen of nieuwe boeken over fotografie en fotobewerking.