Videolessen

Videoles 10
Het diafragma

Videoles 10: Het diafragma

Al in de eerste aflevering van deze reeks fotografie basis, hebben we het over het diafragma gehad. Het regelde de hoeveelheid binnenvallend licht in het objectief en het had ook een invloed op de scherptediepte. Maar er valt nog veel meer te vertellen over het diafragma. In deze aflevering leer je wat f-stops en diafragmawaarden zijn en hoe je jouw digitale camera instelt om minder of meer scherptediepte te krijgen. En met de juiste diafragmawaarde kan je ook sterretjes zien in je foto's...

Videoles 11
De sluitertijd

Videoles 11: De sluitertijd

Naast het diafragma speelt de belichtingstijd of sluitertijd een cruciale rol voor de belichting van een foto. De sluitertijd levert ook een creatief effect op: het bepaalt de hoeveelheid beweging in een foto. Bewegingsonscherpte in een foto is niet altijd ongewenst. Hoe dat zit, kom je in deze aflevering te weten.

Videoles 12
Bulb en ISO

Videoles 12: Bulb en ISO

Diafragma en sluitertijden zijn de belangrijkste belichtingsparameters bij het maken van een foto. Maar er is ook nog de lichtgevoeligheid of ISO waarde. Wanneer zet je op jouw digitale camera de ISO op automatisch en wanneer kies je die beter zelf? Vorige aflevering hadden we het uitgebreid over de sluitertijden, maar er werd nog niet alles verteld. Wat er nog niet verteld werd, zie je in deze aflevering.

Inschrijven

De online cursus kan je volgen via CVO Scala, een door de Vlaamse Overheid erkend centrum voor volwassenenonderwijs. Naast de videolessen krijg je, in een gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving, ook extra lesmateriaal, zoals documentatie, oefeningen, quizzen, simulaties en meer. Er is ook begeleiding van de docent voorzien die ook de foto-opdrachten uitvoerig bespreekt. De online cursus komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof en Opleidingscheques. Na het succesvol beƫindigen van de cursus ontvang je een erkend deelcertificaat.

Meer info

Digitale Fotografie 1

De videolessen in de online cursus digitale fotografie 1 zijn gebaseerd op de thema's uit het handboek 'Digitale fotografie 1: Basistechnieken' van auteur Joan Staels.

Bekijk het boek
Online cursus Fotobewerking met LightroomNIEUW

Online cursus 'Fotobewerking met Lightroom'

Leer jouw foto's beheren en bewerken met dit veelzijdige programma van Adobe.

Meer info
Het Adobe Lightroom Classic handboek

Het Adobe Lightroom Classic handboek

Van dezelfde auteur is dit boek zonet verschenen. Je leert alles over het beheren en bewerken van je foto's met het meest populaire fotobewerkingsprogramma.

Bekijk het boek

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken en blijf op de hoogte van nieuwe afleveringen of nieuwe boeken over fotografie en fotobewerking.