afleveringen

Aflevering 4
Sensor, geheugenkaart en programma's

Aflevering 4: Sensor, geheugenkaart en programma's

In deze aflevering kijken we binnenin de digitale camera. De belangrijkste onderdelen: de sensor, de processor, het geheugenkaartje en de programmastanden worden besproken. Heb je al een digitale camera, neem dan de handleiding van jouw fototoestel bij de hand voor de technische specificaties.

Aflevering 5
Bestandsformaten en lichtmeting

Aflevering 5: Bestandsformaten en lichtmeting

Alle digitale camera's maken foto's in JPG-formaat. Alle compacte systeemcamera's en uiteraard ook alle spiegelreflexcamera's bieden ook een RAW bestandsformaat aan. Deze aflevering start dan ook in een computerlokaal waar de bewerkingsmogelijkheden van het bestandsformaat RAW worden getoond. Terug in de loft bespreken we de drie belangrijkste lichtmeetmethodes van de camera: matrixmeting (meervlaksmeting), spotmeting en deelmeting.

Aflevering 6
Autofocus

Aflevering 6: Autofocus

Moderne digitale camera’s zijn voorzien om snel en heel precies automatisch scherp te stellen. In deze aflevering bekijken we welke autofocusopties er nuttig zijn bij het fotograferen van landschappen, portretten en stillevens en welke bij sport en snelle bewegingen. Bij sommige onderwerpen of situaties heeft de autofocus van de camera het moeilijk. Gelukkig kan je met de meeste objectieven ook gemakkelijk en snel handmatig scherpstellen.

Digitale Fotografie 1

De eerste reeks van 17 afleveringen over fotografie zijn gebaseerd op de thema's uit het handboek 'Digitale fotografie 1: Basistechnieken' van auteur Joan Staels.

Bekijk het boek
Het Adobe Lightroom Classic handboekNIEUW

Het Adobe Lightroom Classic handboek

Van dezelfde auteur is dit boek zonet verschenen. Je leert alles over het beheren en bewerken van je foto's met het meest populaire fotobewerkingsprogramma.

Bekijk het boek

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken en blijf op de hoogte van nieuwe afleveringen of nieuwe boeken over fotografie en fotobewerking.