Videolessen

Videoles 4
Sensor, geheugenkaart en programma's

Videoles 4: Sensor, geheugenkaart en programma's

In deze aflevering kijken we binnenin de digitale camera. De belangrijkste onderdelen: de sensor, de processor, het geheugenkaartje en de programmastanden worden besproken. Heb je al een digitale camera, neem dan de handleiding van jouw fototoestel bij de hand voor de technische specificaties.

Videoles 5
Bestandsformaten en lichtmeting

Videoles 5: Bestandsformaten en lichtmeting

Alle digitale camera's maken foto's in JPG-formaat. Alle compacte systeemcamera's en uiteraard ook alle spiegelreflexcamera's bieden ook een RAW bestandsformaat aan. Deze aflevering start dan ook in een computerlokaal waar de bewerkingsmogelijkheden van het bestandsformaat RAW worden getoond. Terug in de loft bespreken we de drie belangrijkste lichtmeetmethodes van de camera: matrixmeting (meervlaksmeting), spotmeting en deelmeting.

Videoles 6
Autofocus

Videoles 6: Autofocus

Moderne digitale camera’s zijn voorzien om snel en heel precies automatisch scherp te stellen. In deze aflevering bekijken we welke autofocusopties er nuttig zijn bij het fotograferen van landschappen, portretten en stillevens en welke bij sport en snelle bewegingen. Bij sommige onderwerpen of situaties heeft de autofocus van de camera het moeilijk. Gelukkig kan je met de meeste objectieven ook gemakkelijk en snel handmatig scherpstellen.

Inschrijven

De online cursus kan je volgen via CVO Scala, een door de Vlaamse Overheid erkend centrum voor volwassenenonderwijs. Naast de videolessen krijg je, in een gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving, ook extra lesmateriaal, zoals documentatie, oefeningen, quizzen, simulaties en meer. Er is ook begeleiding van de docent voorzien die ook de foto-opdrachten uitvoerig bespreekt. De online cursus komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof en Opleidingscheques. Na het succesvol beƫindigen van de cursus ontvang je een erkend deelcertificaat.

Meer info

Digitale Fotografie 1

De videolessen in de online cursus digitale fotografie 1 zijn gebaseerd op de thema's uit het handboek 'Digitale fotografie 1: Basistechnieken' van auteur Joan Staels.

Bekijk het boek
Online cursus Fotobewerking met LightroomNIEUW

Online cursus 'Fotobewerking met Lightroom'

Leer jouw foto's beheren en bewerken met dit veelzijdige programma van Adobe.

Meer info
Het Adobe Lightroom Classic handboek

Het Adobe Lightroom Classic handboek

Van dezelfde auteur is dit boek zonet verschenen. Je leert alles over het beheren en bewerken van je foto's met het meest populaire fotobewerkingsprogramma.

Bekijk het boek

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken en blijf op de hoogte van nieuwe afleveringen of nieuwe boeken over fotografie en fotobewerking.